sunnuntai 27. lokakuuta 2013

DIY: Huopatossut

Kässäkoulun toisena työnä teimme itsellemme huopatossut. Kaikki alkoi kasasta villaa ja oman jalan mukaan piirretystä muotista.

Muottiin lisättiin noin 3 cm joka puolelle ja kuplamuovista leikattin tämä suurennettu kaava. Monen monta kerrosta ristikkäin aseteltuja villakuituja revittiin kaavan malliin, jälleen 3 cm saumanvaroja reunoille lisäten. Seuraavaksi tehtiin saman kokoinen ja paksuinen "kansi".




Huovutus aloitettiin huovuttamalla ensin nuo 3 cm:n saumanvarat yhteen. Kuumaa vettä (johon oli liotettu marseille-saippuaa) päälle ja varovaista hierontaa reunoilta keskelle päin. Saumoja ei kannata huovuttaa liikaa, jottei tossun reunaan muodostusi ns. kannasta. Kannakset voi tarvittaessa korjata lisäämällä väliin kuivaa villaa ja neulaamalla. Saumanvarojen kanssa yhtäaikaa esihuovutettiin myös kansi ja pohja. Tässä vaiheessa siis kuplamuovimuotti on tossun sisällä ja estää pohjan ja kannen yhteenhuopumista.

Tässä vaiheessa on siis tavoitteena, että saumat ovat kiinni ja villa muutoinkin huopunut sen verran, että kuidut pysyvät paikoillaan. Saippuavesi huuhdotaan pois lämpimällä vedellä ja tossu leikataan auki, jotta kaava saadaan pois tossun sisältä ja oma jalka tilalle.




Seuraavaksi pesuvatiin laitetaan kuumaa vettä ja saippuaa ja jalka tossuineen vatiin. Tässä vaiheessa alkaa varsinainen tossun muokkaus ja huopaa hierotaan vadissa omaa jalkaa vasten ylös nilkkaa kohti suuntautuvin liikkein. Itse halusin tehdä varrettomat tossut ja tämän vuoksi tossusta leikattiin melko paljon ylimääräistä pois huopumisen edetessä. Toinen vaihtoehto "muotille" on tossun sisään laitettava lesti, jota vasten tossun voi myös huovuttaa. Lestin kanssa voi myös kaataa tossun päälle kiehuvan kuumaa vettä, joka nopeuttaa huopumista (älä tee tätä jalan ollessa tossussa! :D )

Ensimmäisen tossun kohdalla tähän pesuvati-huovutukseen meni monta tuntia, toinen tuli jo noin puolessa tunnissa. Ilmeisesti siis lihasmuisti oli oppinut tekniikan!

Jälleen huuhtelu lämpimällä vedellä ja lopuksi vielä kylmällä, jotta kuidut sulkeutuvat. Tossun suuaukkoa leikatessa tossu kannattaa taittaa pitkittäin kahtia, jotta aukosta tulee symmetrinen.

Tämän jälkeen päästiin mukavimpaan vaiheeseen eli koristeluun. Koristeissa ainoastaan mielikuvitus on rajana, omista tossuistani tuli tällaiset:


Ei kommentteja: